Maklumat

Tentang Kami

sejarah kami

Kisah kami bermula..

Rasional Logo PWIP

Logo PWIP adalah simbol kesinambungan yang tidak terhingga, terbungkus dalam hati kaligrafi, menganyam dari hijau ke merah jambu, memberikannya kecergasan dan kehidupan.

Garisan kaligrafi berterusan itu sendiri membentuk representasi yang sangat bergaya dan grafik bagi huruf jawi, pa, wau, alif dan pa, akronim bagi Persatuan Wanita Islam Prihatin.

Persatuan Wanita Islam Prihatin (PWIP) merupakan satu badan sukarela yang dianggotai oleh sekumpulan wanita yang prihatin tentang status sosial dan ekonomi masyarakat tempatan yang memerlukan bantuan.
Matlamat utama PWIP adalah untuk menyumabang ke arah pembangunan sosial dan ekonomi anak yatim, ibu tunggal serta golongan miskin dan kurang upaya dengan menyalurkan bantuan fizikal, kewangan, tenaga dan kepakaran.
PWIP ditubuhkan pada 25 April 2017 dan majlis pelancarannya pada 29 April 2018 telah diperkenankan oleh Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor.
Selama lima (5) tahun berjuang didalam NGO Kluster 9, banyak pengalaman pahit manis yang telah PWIP lalui. Apa yang terpahat di hati dan jiwa PWIP adalah untuk meneruskan perjuangan yang murni ini untuk mencapai matlamat PWIP jangka panjang iaitu untuk mengeluarkan golongan asnaf ini daripada keadaan semasa mereka ke tahap yang lebih baik, supaya mereka boleh berjaya di dalam apa jua kerjaya dan bidang yang mereka ceburi.
PWIP berbesar hati dan mengalu-alukan sumbangan daripada organisasi atau mana-mana pihak yang sudi menyumbang dari segi kepakaran atau membantu tabung PWIP. Dana yang dikumpulkan ini, Insya-Allah akan disalurkan kepada usaha memberi ilmu pengetahuan serta mendaya usahakan kebolehan jasmani, emosi, rohani dan intelektual mereka yang memerlukan melalui pelbagai kaedah yang efektif.
Bagi memenuhi amanah yang di pertanggungjawabkan kepada kami, PWIP akan mengenalpasti keperluan sesebuah pusah jagaan/tahfiz atau rumah anak yatim/asnaf sebelum sesuatu sumbangan atau bantuan dapat diberikan.
PWIP akan berusaha memastikan sumbangan disalurkan terus secara peribadi kepada mereka yang memerlukan. Ini adalah modus operandi PWIP sejak ianya ditubuhkan semenjak lima (5) tahun yang lalu.
PWIP_HEROBG

Menyumbang ke arah pembangunan, sosial, ekonomi dan akhlak ibu tunggal, mu’allaf, anak-anak mangsa bencana alam, fakir & miskin, orang tua, orang sakit dan kurang upaya dalam kalangan keluarga asnaf dan miskin dengan menyalurkan bantuan fizikal, kewangan, tenaga dan kepakaran.

Dalam memenuhi amanah yang dipertanggungjawabkan, PWIP mengenal pasti isu dan masalah serta keperluan sesebuah keluarga yang telah dikenal pasti sebelum menghulurkan bantuan kepada kumpulan sasaran tersebut berdasarkan Bidang Keberhasilan utama yang ditetapkan iaitu:

  • Data kumpulan sasaran yang mencukupi dan berkualiti
  • Sasaran menepati kriteria
  • Perancangan yang komprehensif
  • Kerja berpasukan yang jitu
  • Permantauan pelaksanaan projek yang berterusan
• Istiqamah • Ilmu • Ihsan

Ahli Jawatankuasa

Struktur Organisasi Persatuan Wanita Islam Prihatin
Puan Seri Zainon
PUAN SRI ZAINON YAAKOB

Penaung

MASHITA ABDUL RAHIM
MASHITA ABDUL RAHIM

Presiden

DATIN NONI BAHAREIN
DATIN NONI BAHAREIN

Timbalan Presiden

KALSOM MAT DIN

Setiausaha

NURUL IMANI BAHARUM AZHAR

Penolong Setiausaha

ZAWIYAH OMAR

Bendahari

ROHAYAH ADAM

Penolong Bendahari

MAZIDAH ABDUL RAZAK

Biro Dakwah

NURUL AKMAR MD WAHI

Biro Dana

LAILAH MOHD DARUS

Biro Perhubungan Kerajaan

ZALEHA AMZAH

Biro Peruncitan

MASHITA ABDUL MAJID

Biro Peruncitan

FARIDAH HASHIM

Biro Muallaf

NIK RAHIMAH NIK MOHD NAWI

Biro OT/OKU/Remaja

SITI SALWAH HJ AHMAD

Biro Komunikasi & Multimedia

rakan kami
Ingin membuat perubahan?

Bantu kami mengumpul tabung dana PWIP untuk tujuan kemanusiaan kami